SOLDEN - nu ontdekken 

ONDERHOUDSTIPS

Nylon, katoen, wol, linnen: iedere stof moet anders behandeld worden. Hier vind je een aantal onderhoudstips, zodat je langer kunt genieten van je kledingstukken.

Of en hoe je je kledingstukken moet wassen of moet laten stomen, kun je lezen op het ingenaaide etiket. Wat de afzonderlijke symbolen daarop betekenen, lees je bij Symbolen voor textielverzorging.

ALGEMENE ONDERHOUDSTIPS

Sluit vóór het wassen alle haakjes, knopen en ritssluitingen – zo wordt het risico kleiner dat kledingstukken in elkaar vast komen te zitten en draden uit het weefsel worden getrokken. Bovendien gaan ritssluitingen langer moeiteloos dicht.

Kleurige flyers en dergelijke in de zakken kunnen zorgen voor verkleuringen. Kijk dus liever nog een keer alles na.

Gevoelige kledingstukken kunnen beter aan de binnenkant gestreken worden: daardoor worden de kleuren meestal wat opgefrist en wordt het risico op glansplekken door een te warme strijkbout kleiner.

TIPS OP MATERIAALSOORT

Katoen

Katoen is over het algemeen goed te wassen, maar toch moet je bij de handwas niet te hard wrijven, omdat de kleuren anders kunnen verbleken.

Voor makkelijker strijken moeten overhemded, blouses enzovoort als ze net uit de machine komen en nog vochtig zijn nog eens goed uitschudden, zodat er minder kreuken in blijven zitten. Droog breisels van katoen liggend, zodat de vorm behouden blijft.

Linnen

Linnen is doorgaans bestand tegen hoge temperaturen bij het wassen en strijken, maar kijk toch eerst nog even voor de zekerheid op het etiket. De kenmerkende kreukels en vouwen kunnen er het best uitgestreken wordenals de stof nog vochtig is of door met veel stoom te strijken.

Polyamide (nylon)

Polyamide is hittegevoelig – strijk altijd op de laagste stand en kijk op het etiket of het kledingstuk in de droger mag.

Polyester

Polyester is doorgaans onderhoudsvriendelijk en kan daarom in de wasmachine (fijne was). Indien je de normaal gesproken strijkvrije kleding van deze kunstvezels toch wilt strijken, dan alleen op de laagste stand. Want polyester is hittegevoelig – daarom mag het ook niet in de droger.

Stretch

Jeans, broeken of shirts met stretch (elastan) mogen niet in de volle zon drogen.Stretchstof hoeft meestal niet te worden gestreken omdat deze stof na het wassen meestal vanzelf ‘in vorm droogt’.

Zijde

Zijde moet heel voorzichtig behandeld worden: het best wordt deze stof even kort met een fijnwasmiddel op de hand gewassen zonder veel te wrijven. Een scheutje azijn bij de laatste keer uitspoelen zorgt ervoor dat het kledingstuk meer glanst en straalt. Niet in de droger doen of in de volle zon laten drogen – en strijken op gemiddelde temperatuur.

Viscose

De veelzijdige cellulosevezels kunnen doorgaans op het fijnwasprogramma op 40 graden gewassen worden. Voor de rest lijken deze vezels erg op een natuurlijke vezel; ze mogen niet vochtig in elkaar gefrommeld blijven liggen en kreuken snel en moeten daarom worden gestreken.

Wol

Wollen artikelen die als zodanig zijn gekenmerkt, kunnen in de wasmachine (wolwasprogramma) worden gewassen. Je kunt het wollen artikel het best in een waszakje doen. En anders is lauwwarm op de hand wassen met een wolwasmiddel zonder veel wrijven aan te raden – of breng het kledingstuk professionele stomerij.

Artikelen van wol behouden hun vorm het best als ze liggend worden gedroogd. Ze mogen absoluut niet in de droger en ook niet aan de verwarming worden gehangen. Bij het strijken kun je het best een katoenen doek tussen de strijkbout en het kledingstuk leggen.

SYMBOLEN VOOR TEXTIELVERZORGING

Wassen

max. 40 °C in het standaard wasprogramma max. 40 °C in het standaard wasprogramma
max. 40 °C in het milde programma max. 40 °C in het milde programma
max. 40 °C in het programma voor fijne was (zeer mild) max. 40 °C in het programma voor fijne was (zeer mild)
max. 30 °C in het standaard wasprogramma max. 30 °C in het standaard wasprogramma
max. 30 °C in het milde programma max. 30 °C in het milde programma
max. 30 °C in het programma voor fijne was of wolwas (zeer mild) max. 30 °C in het programma voor fijne was of wolwas (zeer mild)
Handwas Handwas
niet wassen niet wassen

Bleken

bleken met chloor- en zuurstofbleekmiddel mogelijk bleken met chloor- en zuurstofbleekmiddel mogelijk
bleken met zuurstofbleekmiddel mogelijk bleken met zuurstofbleekmiddel mogelijk
niet bleken niet bleken

Strijken

heet strijken heet strijken
niet al te heet strijken niet al te heet strijken
strijken op lage temperatuur, voorzichtig zijn met stoomstrijken strijken op lage temperatuur, voorzichtig zijn met stoomstrijken
niet strijken niet strijken

Professionele Textielverzorging

professionele reiniging met het chemische oplosmiddel perchloorethyleen professionele reiniging met het chemische oplosmiddel perchloorethyleen
professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel
professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel
voorzichtige professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel voorzichtige professionele reiniging met koolwaterstof-oplosmiddel
niet chemisch laten reinigen niet chemisch laten reinigen
professionele vochtige reiniging mogelijk professionele vochtige reiniging mogelijk
voorzichtige professionele vochtige reiniging mogelijk voorzichtige professionele vochtige reiniging mogelijk
zeer voorzichtige professionele vochtige reiniging mogelijk zeer voorzichtige professionele vochtige reiniging mogelijk
geen professionele vochtige reiniging mogelijk geen professionele vochtige reiniging mogelijk

Drogen

drogen op hoge temperatuur mogelijk drogen op hoge temperatuur mogelijk
drogen op lage temperatuur mogelijk drogen op lage temperatuur mogelijk
niet in de wasdroger doen niet in de wasdroger doen